Dlaczego dzieciom warto podawać kleiki ryżowe?

Kleiki ryżowe to najbardziej typowa odmiana kleiku, która stanowi podstawę odżywania niemowląt. Jest to potrawa działająca bardzo pozytywnie na zdrowie, która pomaga przy problemach pokarmowych, takich jak biegunka lub różnego typu zatrucia. W jaki sposób najlepiej go przygotować i podawać dzieciom?

Woda i ryż dodają energii

Na początek należy zwrócić uwagę, że kleiki powstają na bazie dobrze rozgotowanego ryżu. Potrzebne jest miękkie ziarno ryżu i woda. Podczas gotowania ryż staje się rozklejony, a konsystencja wody śluzowata. Korzyści zdrowotne tej potrawy są bardzo szerokie. Kleiki są polecane podczas leczenia zatruć pokarmowych oraz zachorowań związanych z obecnością rotawirusa. Rozgotowany ryż łagodzi przewód pokarmowy i dodaje sił całemu organizmowi.

Potrawa dla dzieci i dorosłych

Choć kleiki kojarzą się z potrawą jedzoną przez niemowlęta, powinny je spożywać także osoby dorosłe. Kleik jest obecny w tradycyjnej medycynie chińskiej jako danie polecane na problemy związane z odżywianiem. Jest to potrawa lekkostrawna i dodająca dużych ilości energii. Dodatkowo ryż nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany przez wszystkie osoby, także cierpiące na alergie lub nietolerancję pokarmowe. Z tego względu kleik powinien być podstawą diety podczas rekonwalescencji i odzyskiwania sił po chorobie.

Smak odpowiedni dla maluchów

Kleiki nie obciążają żołądka niemowlaka. Nie mają wyrazistego smaku, ale można do nich dodawać inne produkty, na przykład, fragmenty owoców lub warzyw. Dzięki temu są to dania łatwo akceptowane przez maluchów. Jest to bardzo dobre źródło energii, a po spożyciu nie występują problemy z brzuchem charakterystyczne dla innych potraw, które nie są łatwo przyswajalne w początkowym okresie życia. 

Łatwy sposób przygotowania

Kleiki ryżowe należy gotować około 5-6 godzin. Należy zużyć dużą ilość wody, aby gotowa potrawa była bardziej płynna. W sklepach dostępne są kleiki wymagające różnego czasu przygotowania, dlatego zawsze należy przeczytać sugestie producenta umieszczone na opakowaniu. Za pomocą kleiku można zagęścić mleko przygotowane dla dziecka, co pozwala oswoić się maluchowi z nowym smakiem. Małym dzieciom kleiki należy podawać do picia butelką, w wersji nieco rozrzedzonej, natomiast dzieciom w wieku powyżej pół roku potrawa powinna być podawana małą łyżeczką.

Warto podkreślić, że kleiki są polecane przez Światową Organizację Zdrowia dla dzieci już od 4 miesiąca życia. Przynoszą wiele korzyści zdrowotnych i należy je stosować wraz z innymi kaszkami i zupkami, które pomagają z czasem rozbudować dietę maluchów.